sâmbătă, 20 iunie 2015

NU LE UITA PE DOAMNELE JUSTITIEI - Tariceanu continua sa ceara demisia Liviei Stanciu si Codrutei Kovesi: „Nu mai au ce sa caute in fruntea acestor institutii... Presedinta ICCJ a abuzat de pozitia de putere de influenta pe care o are asupra doamnei Rarinca si a fost ajutata de DNA, care a procedat cu rapiditate remarcabila... Este un caz de abuz grav, nu o eroare de justitie”. DNA a incercat ingroparea scandalului „Rarinca Gate” cu dosarul fabricat lui Ponta

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu continua sa aduca in atentia publica scandalul „Rarinca Gate”, cazul pensionarei Mariana Rarinca, aruncata in arest 6 luni dupa o plagere a sefei ICCJ Livia Stanciu si achitata definitiv. Chiar daca abuzul comis in cazul Marianei Rarinca a reusit sa fie trecut in plan secund de dosarul fabricat de DNA impotriva premierului Victor Ponta, Calin Popescu Tariceanu a readus cazul in discutie, explicand ca sefele ICCJ si DNA, Livia Stanciu si Laura Codruta Kovesi, nu mai au ce sa caute la conducerea acestor institutii.
Invitat joi seara, 19 iunie 2015, la Romania TV, Calin Popescu Tariceanu a atras atentia asupra ripostei din partea sistemului, grav zdruncinat de cazul Rarinca: „Doamna Rarinca a fost achitata in final, cu toate ca acum vedem ca lucrurile incearca sa fie repornite si de unde a fost achitata de Curtea de Apel, pana la urma, nu stiu, sa incerce sa se dovedeasca contrariul, ca a fost vinovata”. Evident, presedintele Senatului se refera la contestatia in anulare introdusa de DNA, prin care parchetul Codrutei Kovesi incearca sa anuleze hotararea de achitare a Marianei Rarinca, dispusa de judecatorii Risantea Gagescu si Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucuresti.
Tariceanu: „Ceea ce eu am observat este ca oameni cu functii importante in justitie ajung sa abuzeze de puterea lor, iar apoi fug de responsabilitatea care le incumba in astfel de cazuri”
Calin Popescu Tariceanu a precizat ca isi mentine punctul de vedere cu privire la faptul ca in cazul Mariana Rarinca avem de-a face cu un grav abuz si ca Livia Stanciu si Laura Codruta Kovesi trebuie sa plece din fruntea ICCJ si DNA. Presedintele Senatului a precizat ca Livia Stanciu a abuzat de pozitia sa in cazul Rarinca, find ajutata de DNA, care s-a miscat cu o rapiditate remarcabila:
Din toate informatiile care au abundat in spatiul public, mie mi-a fost foarte clar, si nu numai mie, ca presedinta Inaltei Curti a abuzat de pozitia de putere de influenta pe care o are asupra doamnei Rarinca si in acest demers a fost ajutata de DNA, care a procedat cu rapiditate remarcabila la toate procedurile, in asa fel incat ea sa fie trimisa cat mai rapid in fata instantei. (...) In lumina acestei constatari, eu am spus ca cele doua doamne nu mai au, din punct de vedere etic, ce sa caute in fruntea acestor institutii. Da, imi mentin aceasta pozitie pentru ca este un caz evident de abuz grav, nu este o eroare de justitie; pana la urma, este vorba de un abuz grav. Intamplarea fericita este ca, in final, judecatori cu probitate profesionala si cu conduita morala au avut curajul sa ia decizia achitarii ei. Ceea ce vrea sa spuna urmatorul lucru, ca o privire de ansamblu, probabil ca nu este, eu stiu, specifica unei anumite profesii sau unei anumite institutii, oglinda societatii romanesti. Generalizarea ar fi pacatoasa. Exista in justitie oameni care, procurori sau judecatori, care-si fac profesia cu cinste si nu vreau acum sa incep sa aduc multe argumente si laude, ca nu acesta este... Dar, in astfel de cazuri trebuie sa existe o anumita responsabilitate, ceea ce eu am observat este ca oameni cu functii importante in justitie ajung sa abuzeze de puterea lor, iar apoi fug de responsabilitatea care le incumba in astfel de cazuri”.
Accesari:1550

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu