luni, 22 iunie 2015

"Miroase" a vacanta. Si totusi...


Gata cu scoala. Programul ar trebui sa fie mai putin strict la cabinetele medicale din scoli.
Desi programul oficial de scoala a fost pana vineri, elevii au fost pusi oarecum pe liber cu cateva zile inainte. Cartile au fost predate, mediile au fost incheiate, festivitatile de final s-au desfasurat pana joi in cel mai fericit si mai tarziu caz. Deci se poate...
Si totusi... In mintea cadrelor didactice si a conducerii scolilor, ba chiar si a primariei, ar trebui sa intepenesti in scoala atata vreme cat nu ti-ai luat oficial concediu. Chiar daca practic faci drumul in graba pana la cabinet doar ca sa stai degeaba si sa pierzi timpul. Caci nu ai de dat, practic, decat cateva semnaturi pe niscaiva fise. Care apar eventual (si adesea obligatoriu!) cu intarziere. Desi... Sa fim seriosi! Orice formalitate se poate indeplini atunci cand oricum esti la locul de munca pentru (si) alte indatoriri. O semnatura se poate da si in timpul anului scolar.
De ce spun asta? Pentru ca, pentru a avea mana libera sa-ti practici meseria, trebuie sa dovedesti, pe langa ca esti intreg la trup si la minte, si ca esti pus la punct cu ultimele noutati in domeniu. Adicatelea sa citesti.. sa studiezi... sa te documentezi. Aici intervin cel putin doua aspecte. Primul e ca studiul se face in mod normal cat de cat ritmic si pe indelete. Si la timp. Si fara taraganare. Caci nimeni nu sta de fundul tau sa-ti ofere la infinit informatii si sa stea la discutii cu tine asteptandu-te sa fii disponibil pentru studii si discutii atunci cand ai chef sau cand au chef alti sa te lase in pace. Si al doilea aspect este ca odata ce te apuci de studiu (cursuri, simpozioane, activitati la distanta) e preferabil sa fii lasat in pace sa te poti concentra la schimbul si asimilarea de informatii.
Marturisesc ca in 15 ani de activitate am avut (ne)placerea de a fi chemata din concediu sa rezolv problemele (a se citi formalitati) aparute la vreo scoala. Probleme care nu ar fi trebuit sa apara in acel moment daca erau rezolvate la timpul potrivit in cursul anului scolar. In mod civilizat, fara nervi si fara injuraturi reciproce. Problemele au aparut nu doar la o anumita scoala, dar predominant la una anume. Nu dau nume. Pun doar poza scolii:
Donație de calculatoare pentru Școala “Alexandru Ioan Cuza”
Cei care o recunosc isi imagineaza despre ce scoala e vorba.
Problema este ca eu i-am invatat "cu narav"... Le-a intrat in minte ca fiind medicul scolii trebuie sa fiu prezent acolo IN ORICE MOMENT ar fi nevoie de mine. Nu rareori am avut senzatia ca erau aproape urmarita daca sunt la cabinet. Chiar in momentele in care nu ar fi fost musai nevoie de mine.
Erau zile, chiar saptamani, cand practic stateam acolo fara sa am impresia ca ar fi avut cineva nevoie sa imi solicite ceva. Nu musai o favoare, ci ceva ce ar fi intrat in atributiile de serviciu. Dar cum plecam aparea nevoia stringenta sa fiu acolo: "Unde e doctorita? De ce nu e aici? Cum? Azi nu binevoieste sa fie la servici?"... Nu conta ca trebuia sa plec in alta parte sa rezolv adeseori tot probleme legate de servici. Activitati de care stiam cu ceva timp inainte. Sau activitati presante pe care oricum trebuia sa le fac si nu le puteam lasa in ultimul moment. Sau activitati ce le realizam profitand de anumite avantaje si oportunitati: costuri mai reduse sau mai multe probleme ce se puteau rezolva in una si aceeasi zi. Bineinteles ca acele activitati necesitau ceva timp, de ordinul macar a catorva ore. Si trebuia sa imi concentrez atentia doar in acea directie: adio telefon, adio tracasare din alte parti, fie si ca simpla regula de politete si bun simt... In urma scandalau si nervi si urlete. Sau daca nu, macar un telefon la care apucam sa raspund odata treaba terminata, dar preocupandu-ma sa ajung acasa: "Unde sunteti de gasit? Puteti veni sa rezolvati cutare si cutare problema?" ... Si tocmai in acele momente cand nu mai aveam puterea sa mai raspund la solicitari, caci om sunt si eu. Asta e viata! Asta e lumea! Astia sunt oamenii! Si cu astia defilam!
P. S. Recent s-a deschis strandul din oras. Renovat cu cheltuieli deloc mici:
Transformare radicală a ştrandului: Complexul de agrement “Moldova” şi-a deschis porțile
  Si aici o alta solicitare, nu pentru mine ca medic, ci pentru cadrele medii din scoli: aceea de a asigura asistenta medicala la fata locului.
Pe langa problema ca timpul petrecut acolo este oarecum o munca suplimentara, atat pentru ca nu intra in atributiile de servici ale personalului medical din scoli, ci si pentru ca te determina sa iti faci activitatile la locul de munca pe care il ai deja ceva mai inghesuit ca timp. Ba chiar sa mai si lipsesti in unele perioade cand e musai nevoie de tine in scoala, fie si pentru cateva zile...
No comment! Dar fara suparare: fiecare dintre noi isi organizeaza timpul cum poate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu