marți, 18 august 2015

Serban-Ion Bubenek-Turconi‎Medici gata de greva generală . Solicitam salarii decente !

Stimaţi Colegi,
În conformitate cu mandatul primit în Adunarea Generala a SRATI ( Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă) desfaşurată la Sinaia în data de 15 mai 2015 şi însuşit şi de către membrii Sindicatului SMART cu aceaşi ocazie (Sindicatul Medicilor din Anestezie-Reanimare-Terapie Intensivă) vă informăm că am participat în după-amiaza zilei de luni 17 August 2015 la o rundă de consultări la Ministerul Sănătăţii la care au fost prezenţi : Dl.dr. Nicolae Bănicioiu- Ministrul Sănatăţii, Dl.Conf.dr.Corneliu Buicu-Deputat şi Preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, dl.Leonard Bărăscu-Preşedinte CNSLR-Frăţia, dl.M.Sepi-Preşedinte Sanitas, colegi medici (UPU, ortopedie, etc.) de la Spitalul linic Universitar de Urgenţă Bucureşti.
În numele SRATI şi SMART am subliniat că suntem prezenţi pentru a exercita mandatul cu care am fost investiţi şi care referitor la “problema veniturilor medicilor” are următoarele obiective:
-creşterea rapidă a veniturilor medicilor din sistemul public la un nivel echitabil care să reflecte rolul şi locul profesiei noastre în societate ( ţinând cont atât de parcursul de formare profesională care este cel mai lung, cel mai laborios şi cel mai reglementat dintre toate profesiunile liberale, de aspectul unic al pregătirii continue, al activităţii de gardă care presupune activitate neîntreruptă pentru cel puţin 24 de ore precum şi de aspectele specifice legate de responsabilitatea medicală)
- eradicarea sistemului plăţilor informale (o practică înjositoare, nedemnă,netransparentă, străină de tradiţia şcolii medicale româneşti, importată în sistemul medical românesc odată cu instaurarea regimului comunist şi perpetuată până astăzi !)
- restabilirea prestigiului social al profesiei de medic
- restaurarea relaţiei de încredere şi respect reciproc între medic şi pacient
- îmbunătăţirea statutului medicilor ATI
- creşterea calităţii actului medical in secţiile ATI
- pregătirea şi organizarea medicilor ATI pentru acţiuni de protest şi redefinire a statutului profesional în caz de eşec al negocierilor în acest an.

Am afirmat că în opinia noastră, în situaţia dată, orice proces de negociere trebiue să ia în considerare 2 ţinte minimale, care trebuie atinse obligatoriu la sfârşitul acestor consultări:
1. Referitor la mărirea salariilor medicilor prin măsuri în sarcina Ministerului Sănătăţii
- Cerem ca salariul minim al unui medic (rezident)din sistemul public în România să fie aproximtiv egal cu de 2 ori venitul mediu pe economie ( adică aprox. 1800 RON x 2 = 3.600 RON). ( în ţările UE salariul minim al unui medic este de 2- 5 ori salariul mediu pe economie, acest raport regăsindu-se şi printre recomandările Băncii Mondiale în domeniul salarizării medicilor ).
- Salariile medicilor specialişti şi primari într-o primă etapă se vor dubla, iar în paralel se va negocia în comun o grilă comparabilă cu cele din celelalte ţări UE.
- Se vor plăti în plus toate orele de gardă şi toate orele suplimentare reale efectuate (care decurg din obligativitatea continuităţii actului medical până la terminarea acestuia conform regulilor de bună practică medicală).
2. Referitor la mărirea salariilor medicilor prin măsuri în sarcina Ministerului Sănătăţii şi a Parlamentului
- Am cerut ca Proiectul de Lege privitor la Prestarea de servicii şi acte medicale la cererea pacientului, în spitalele publice, în afara orelor de program care a fost aprobat dar şi amendat de Senat într-o formă nesatisfăcătoare, să fie discutat în CameraDeputaţilor şi aprobat în forma iniţială care avea mai multe mecanisme de suplimentare a veniturilor medicilor din sistemul public.
- Am cerut să se legifereze şi să se permită tuturor Consiliilor locale acordarea de stimulente materiale negociate, medicilor din spitalele aflate în proprietate).
Atât Dl.Ministru Bănicioiu cât şi reprezentanţii Sanitas ne-au adus la cunoştiinţă că cererile noastre de la punctul 1. vor fi rezolvate rapid prin viitoarea reglementare privind Salariile din Domeniul Sănătate (Legea Salarizării) s-au şi ne-au arătat un document care a şi fost negociat cu Ministerul Muncii, care ar putea intra în vigoare la 01.OCTOMBRIE 2015 şi care ca salarii brute se apropie de cerinţele noastre.
Calendarul de implementare ar fi: 25% măriri acum urmate de măriri anuale cu 25%,pînă în 2017 (măriri cu 25% din salariul anului respectiv, adică în 2016 se vor acorda în plus 25% raportat la cei 125% deja obţinuţi la 1 Octombrie 2015, ..şamd).
Am cerut ca să avem aceste propuneri într-un PDF pe care îl vom primi mâine şi îl vom afişa.
Considerăm că acest document poate şi trebuie îmbunătăţit prin negocieri transparente !
Referitor la punctul 2., atât Dl.Ministru al Sănatăţii cât şi dlDeputat .Conf.dr.Corneliu Buicu ne-au promis sprijin ferm în adoptarea în Camera Deputaţilor (în sesiunea din acestă toamnă) a formei iniţiale a Legii privitoare la Prestarea de servicii şi acte medicale la cererea pacientului, în spitalele publice, în afara orelor de program.
În concluzie, credem că implementarea URGENTĂ a tuturor măsurilor administrative şi legislative de mai sus este de natură de a ameliora veniturile medicilor din sistemul public şi de a oferi speranţa unei evoluţii spre normalizarea poziţionării corpului medical în ierarhia firească a unei societăţi moderne care aspiră la bunăstare fizică, psihică şi socială prin: educaţie, muncă, echitate şi dezvoltare durabilă.
Credem de asemenea că procesul de negociere şi de asumare de soluţii comune care implică medicii din sistemul public de sănătate şi factorii de decizie, este abia la început. Acest proces trebuie să se bazeze pe transparenţă deplină, continuitate şi reprezentativitate, să evite ori de câte ori este posibil politizarea şi să folosească doar modele de rezolvare a problemelor sistemice verificate la nivel european.
Vom continua să urmărim cu mare atenţie evoluţia situaţiei, vom participa cu bună credinţă la orice fel de consultări şi negocieri, nu excludem nici un instrument al luptei sindicale dacă nu ne îndeplinim mandatul de negociere şi ne vom consulta permanent cu DVS. înainte de a lua orice decizie.
Cu prietenie,
Prof.dr.Şerban Bubenek – Preşedinte Ales SRATI
Dr. Irina Turcuman – Sindicatul SMART
P.S. Am simţit mai acut ca niciodată nevoia de organizare şi coordonare sindicală la nivelul nostru a medicilor.
Altfel, singurii interlocutori care se vor prezenta la negocieri vor fi SANITAS, dar ei reprezintă după spusele lor doar vreo 7.000 medici ! SMART cu cei aprox. 800 membri este OK.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu