marți, 18 august 2015

***

Bună dimineața camarazi, colegi, prieteni de demult, cunoscuți și necunoscuți, bună dimineața frați și surori. 25 de mii de oameni, bun găsit!
Bună dimineața domnule ministru. Știu că mă citești cu atenție. Bună dimineața Marius Sepi, sper că ți-ai băut cafeaua.
Și celor care v-ați adunat gură-cască pe-aici, bună să vă fie și dimineața voastră.
Stăm pe buza ruinei. Un strănut anapoda și ne ducem în șanț. Presiunea e imensă. Mașinăria de propagandă a Statului s-a activat cu succes. Ne cântă din nou la piculină. Medicul apostol. Medicina e o vocație. Plata serviciului e în ceruri. Sindicalistul asudă. Moșulică simpatic de la Federație vrea prieteni pe la Minister. Bănicioiu promite. Cravașa stăpânului va cădea blând pe ștatul de salarii.
Medicii n-au voie să facă grevă. Oamenii au nevoie de noi. Dacă nu lucrăm unii vor muri. E caz penal. E siguranță națională. Viitorul arată roz. În trei ani, când n-o să mai știe nici dracu de voi și grupul vostru pe Facebook, o să fie bine și banii mai mulți. Minciuni. Gogonele. Într-un cuvânt, murături.
Frați și surori, știți bine formatul pastilei. Depinde de voi dacă mai înghițiți, din nou, același rahat.
Toată marota asta se poate încheia, și cu bine, acum. A trecut un sfert de secol. 25 de ani. 25 de mii de minți pe Grup în 18 august. Banii există, momentul e bun. Ce lipsește e șocul electric potrivit pentru catatonia Statului. Știți, ca și mine, că n-o să adunăm oameni în stradă. E un sport potrivit pentru mineri, nu pentru absolvenți de Medicină.
Dar.
Dacă cei care v-ați adunat aici faceți un gest, un simplu gest, cineva acolo sus o să transpire. Și gestul e următorul:
PUNE PARAFA JOS. Actul medical e una, documentul medical e alta. Nu e nevoie de parafă să operezi. Nu e nevoie de parafă să iei o tensiune. Nu e nevoie de parafă să scrii un consult. Ești doctor pentru mâinile tale. Ești doctor pentru mintea ta. Nu ești doctor că ții parafa în mână.
Deci:
PUNE PARAFA JOS. Parafa ta e mijlocul prin care birocrația perpetuază, e cartela ta de pontaj la un sistem grotesc, locul unde dai cu subsemnatul că îți meriți soarta.
PUNE PARAFA JOS, că e legal să o faci. Pe de altă parte fără parafa ta nimeni nu poate mișca nimic. Fișele nu pot pleca spre decontare, rețetele nu pot ieși spre periferie. Pune parafa jos și scrie cu litere mari: NU MAI VREAU. E o chestiune de demnitate personală. Parafa ta mută banul prin instalație. Oprește instalația.
Medicii nu sunt un partid. Nu sunt o structură piramidală. Delegațiile de ”delegați” se vor lovi ca valul de mal de îndărătnicia politicianului. Câlcâiul lui Ahile nu e acolo. E la birocrat. E la vistierie. Mintea de conțopiști a gloatei administrative stă pe semnături, și pe borderouri.
PUNE PARAFA JOS, uită-te la pacientul tău și întreabă-l dacă e dispus și el să semneze lângă tine. Pentru că nici el nu mai vrea.
N-ai nevoie de o zi să începi să faci asta. Poți începe de azi. Poți începe de acum. Primar, specialist, rezident de pretutindeni. Uită-te bine la numele tău și la codul dedesubt. Ești un om, NU UN NUMĂR.
Deci pune parafa jos pentru tine, pentru camarazii tăi, pentru frații și surorile tale. Pentru medicul bun. Pentru medicul rău. Pentru șpăgar și Dumnezeu deopotrivă. Pentru azi. Pentru mâine. Pentru că ți-a ajuns.
Gabi Diaconu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu