marți, 23 iunie 2015

Copiii nevaccinați sunt un pericol pentru colegii de şcoală

Copiii nevaccinați sunt un pericol pentru colegii de şcoală

Copiii nevaccinați sunt un pericol pentru colegii de şcoală
24 June
02:37 2015
40% dintre copiii din Neamţ nu au fost vaccinaţi. Medicii avertizează că un copil nevaccinat reprezintă un pericol pentru sănătatea colegilor săi de la şcoală. 
Numărul copiilor care rămân nevaccinaţi contra bolilor infecţioase precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion sau hepatită B, din cauza refuzului părinţilor – bazat, în general, pe informaţii preluate din afara sferei medicale – a crescut foarte mult în ultimii ani. Medicii epidemiologi din judeţul Neamţ susţin că în jur de 40% dintre părinţi nu îşi duc micuţii la doctor pentru a fi vaccinaţi, deoarece se tem de efectele adverse pe care le poate avea un vaccin.
“Acoperirea vaccinară este într-o scădere drastică în judeţul Neamţ, în prezent situându-se la un nivel între 60 şi 65% dintre copii. O campanie de vaccinare şcolară, care ar trebui să acopere între 90 şi 92% dintre elevi, la noi cuprinde maximum 60% dintre aceştia. Motivele pentru care nu se administrează aceste vaccinuri au la bază, în mod special, refuzul părinţilor. Dacă vaccinarea se face la sub 90% dintre copii, atunci vorbim despre o problemă de sănătate publică”, susţine medicul Roxana Pipirigeanu, şeful Serviciului Epidemiologie din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.
Acum, autorităţile din Sănătate caută modalităţi de a-i sancţiona pe părinţii care nu îşi duc copilul la medic pentru vaccinare. O variantă ar fi interzicerea acelui copil de a mai merge la şcoală, dacă nu a fost vaccinat, dar acest lucru contravine Legii Educaţiei, conform căreia învăţământul este obligatoriu. “Eu aş fi de acord ca acei copii care nu au fost vaccinaţi să nu mai fie primiţi la şcoală. Orice copil care nu a fost vaccinat pune în pericol sănătatea copiilor din jurul lui. Dar, până a ajunge să îi excludem pe copiii nevaccinaţi din şcoală, ar fi mai bine să convingem părinţii că imunizarea este obligatorie şi benefică pentru copiii lor”, a spus medicul de familie Angela Bica, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ.
O altă propunere este ca părinţii acelor copii care nu au fost vaccinaţi, şi se îmbolnăvesc de una din bolile pentru care se face vaccin, să plătească din propriul buzunar tratamentul copiilor.
“Mi se pare normal ca părintele să plătească tratamentului copilului, dacă acesta s-a ămbolnăvit pentru că nu a fost vaccinat. Părinţii trebuie să îşi asume până la capăt consecinţele deciziilor pe care le iau. Aşteptăm să vedem ce lege vor da cei de la Ministerul Sănătăţii, privind sancţionarea părinţilor care refuză vaccinarea copiilor”, susţine medicul Angela Bica.
Schema de vaccinare, recomandată în prezent de Ministerul Sănătăţii, prevede ca vaccinarea copilului să se facă din prima zi de viaţă până când termină şcoala generală. Primul vaccin, cel împotriva hepatitei B, se face în primele 24 de ore, iar ultimul, vaccinul diftero-tetanic, la 14 ani.

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu