miercuri, 3 februarie 2016

Rezultatul controlului Camerei de Conturi, la Primăria Roman! Prejudicii – 400.000 lei, abateri contabile – 750.000 lei!

Rezultatul controlului Camerei de Conturi, la Primăria Roman! Prejudicii – 400.000 lei, abateri contabile – 750.000 lei!

poza deschidere stire curtea de conturiVă prezentăm rezultatele, concluziile și măsurile cuprinse într-un document centralizat de Curtea de Conturi – Camera de Conturi Neamț, în perioada efectuării acțiunii de audit financiar 14.04. – 10.06.2015.
Vom reveni cu un material amplu care va descrie, cu cifre și pe repere distincte, constatările controlului.
Denumirea acțiunii de audit financiar efectuată: Auditul financiar al contului de execuție pe anul 2014.
Structura și sumele estimate ale abaterilor constatate
-      Venituri suplimentare – 12,24 mii lei;
-      Prejudicii – 402,35 mii lei;
-      Abateri financiar contabile – 756,67 mii lei.
Măsurile dispuse și recomandările formulate de camera de conturi
- extinderea verificării modului de efectuare a înregistrărilor contabile privind recepția imobilizărilor din cadrul entității și efectuarea ajustărilor de valoare dacă acestea se impun.
- neachitarea în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiilor a sumelor datorate bugetului local, să procedeze la iniţierea şi aplicarea celorlalte măsuri de executare silită prevăzute de Codul de procedură fiscală.
- extinderea verificărilor privind stabilirea, urmărirea și încasarea veniturilor bugetului local, avându-se în vedere abaterile consemnate: taxe şi tarife pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii de construire; impozitul pe clădiri datorat pentru clădirile executate potrivit Legii nr.50/1991; taxe pentru funcționarea spațiilor comerciale, punct de lucru - spațiu comercial, prestare servicii - pentru perioada de prescripție, avându-se în vedere baza de date de la Oficiul Registrului Comerţului.poza interior 1  stire curtea de conturi
- încasarea veniturilor suplimentare constatate la audit în sumă de 12.241 lei, calculul și încasarea majorărilor de întârziere până la data încasării debitelor precum și a celor stabilite de entitate urmare extinderii.
- supunerea spre aprobarea Consiliului Local a cheltuielilor de personal pentru desfășurarea Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân din Municipiul Roman precum și necesitatea actualizării Regulamentului de organizare și funcționare a serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân.
- organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, anual în acord strict cu prevederile legale în vigoare.
- efectuarea unor misiuni de audit intern care să auditeze întreaga activitate a Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân din Municipiul Roman sub aspectul fundamentării tarifelor practicate pentru fiecare din serviciile prestate urmărind componența serviciului: cheltuieli materiale, cheltuieli de personal, cheltuieli indirecte, cota de profit cât și celelalte cheltuieli necuprinse în tarif, dar acceptate și decontate în cursul anului 2014 de către unitatea administrativ teritorială; Se va avea în vedere componenta de costuri per câine prevăzută în tariful de capturare, transport, preluare a câinilor care include deja TVA.-ul, în condițiile în care la acest tarif în vederea decontării s-a mai aplicat încă o dată TVA.
- verificarea de către auditul intern a fundamentării tarifelor ofertate inițial, la încheierea contractului nr. 21988/30.12.2009 de delegare de gestiune prin concesiune a Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân din Municipiul Roman sub aspectul componentelor acestora: cheltuieli materiale, cheltuieli de personal, cheltuieli indirecte, cota de profit.
- dispunerea măsurilor ce se vor impune ca urmare a efectuării auditului intern pentru recuperarea sumelor achitate nelegal (punctul 5 din decizie, punctul 7 din raportul de audit și punctul 3.2. din procesul verbal de constatare).
- stabilirea întinderii prejudiciilor şi pentru recuperarea acestora la obiectivele de investiții:poza interior 2 stire curtea de conturi
- ”Modernizare Pietonal Ștefan cel Mare,
- ”Reabilitare Biblioteca Publică George Radu Melidon”,
- ”Modernizare Artera Roman Est DJ207A” și
- ”Amenajare zona picnic și agrement ștrand municipal Roman”
- extinderea verificărilor la obiectivele de investiții pentru care s-au făcut plăți în anul 2014 în scopul identificării altor eventuale erori/abateri.
- stabilirea întinderii prejudiciului generat de plata serviciilor medicale şi pentru recuperarea acestuia.
- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de plăţi efectuate pentru lucrări neexecutate/ nerecepţionate/ în cantitatea facturată şi plătită la obiectivul ”Reabilitare și modernizare zona de agrement – bazine de inot, str Vasile Lupu f.n.” şi pentru recuperarea acestuia. Clarificarea neconcordanțelor în ceea ce privește cantitatea de beton decontată la cele trei bazine de înot în corelație cu datele din documentele din cartea tehnică a construcției.
- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de plăţi pentru lucrări supraevaluate la lucrarea – ”Reabilitare și modernizare zona de agrement – bazine de inot, str Vasile Lupu f.n.” şi pentru recuperarea acestuia.
- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de plăţi pentru utilaje, echipamente tehnologice și funcționale supraevaluate la lucrarea – ”Reabilitare și modernizare zona de agrement – bazine de inot, str Vasile Lupu f.n.” şi pentru recuperarea acestuia.
- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de plăţi efectuate pentru lucrări supraevaluate la lucrarea – ”SRN, Covor asfaltic, Reparații” din cadrul contractului ”Amenajare parcări și intersecții adiacente PIDU în municipiul Roman” şi pentru recuperarea acestuia.
- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de plăţi efectuate fără existența documentelor justificative, întocmite conform legii, care să ateste exactitatea și realitatea sumelor datorate din cadrul contractului de lucrări de ”Amenajare zonă depozit deșeuri menajere Roman” şi pentru recuperarea acestuia .
- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de plăţi efectuate pentru lucrări neexecutate/ nerecepţionate/ în cantitatea facturată şi plătită la obiectivul ”Dezafectare și remontare centrale termice CT 5 la Colegiul Tehnic Danubiana” și ”Dezafectare și remontare centrale termice CT 6 la Colegiul Tehnic Danubiana” şi pentru recuperarea acestuia.
- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de plăţi efectuate pentru lucrări neexecutate/ nerecepţionate/ în cantitatea facturată şi plătită la contractul de lucrări nr. 17011/16.10.2014 având ca obiect ”Instalații încălzire Grădinița nr. 6 + Școala nr.2” şi pentru recuperarea acestuia.
Toate datele sunt furnizate de Camera de Conturi Neamț. Vom reveni cu cifrele pe fiecare capitol.
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu