sâmbătă, 4 iunie 2016

La alegerile locale de duminică veți primi trei buletine de vot. TOT ce trebuie să ştiţi

La alegerile locale de duminică veți primi trei buletine de vot. TOT ce trebuie să ştiţi

GALERIE
alegeri
  • alegeri
În judeţ sunt aşteptaţi la urne 738.609 alegători, dintre care 301.935 se află în municipiul Iaşi. Poţi vota numai la secţia la care eşti arondat.
Pregătirile pentru alegeri s-au încheiat. Campania electorală s-a terminat oficial, ultima etapă a procesului electoral fiind votul. În judeţ sunt aşteptaţi la urne 738.609 alegători, dintre care 301.935 se află în munici­piul Iaşi. Aceştia vor avea de ales între 9.404 candidaţi la funcţiile de consi­lier local, consilier judeţean sau primar.
Spre deosebire de precedentele alegeri locale, preşedintele Con­siliului Judeţean nu va mai fi ales uninominal, ci va fi desemnat dintre cei 37 de consilieri judeţeni, cu votul a­cestora. Ca urmare, la intrarea în secţia de vot, alegătorii vor primi doar trei buletine de vot, corespunzătoare votului pentru primar, consilieri locali şi consilieri judeţeni.
Secţiile de vo­tare se vor deschide la ora 7.00, votul urmând să se desfăşoare până la ora 21.00. Pentru exercitarea dreptului la vot, alegătorii vor prezenta actul de identitate operatorului de calculator din secţie, care va înscrie codul numeric personal al alegătorului în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Dacă votantul nu este înscris în lista electorală permanentă, el va fi înscris de către personalul secţiei.
Alegătorul nu-şi poate exercita dreptul la vot decât la secţia la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu. Arondarea străzilor pe secţii de votare este afişată la intrarea în localul secţiilor sau poate fi consultată pe site-ul Prefecturii (AICI).
Alegătorii trebuie să intre singuri în cabina de vot, cu excepţia situaţiilor justificate, când pot fi însoţiţi de o persoană pe care o aleg ei, dar nu dintre membrii biroului secţiei de vot. Aprecierea situaţiei revine preşedintelui secţiei.
După ce au votat, alegătorii trebuie să îndoaie buletinul de vot astfel ca ultima pagină, cu ştampila de control, să rămână în afară. Dacă buletinul se desface la introducerea în urnă, votul va fi anulat, iar alegătorul va primi alt buletin. După votare, pe cartea de identitate se va aplica un timbru autocolant cu menţiunea „votat“ şi data scrutinului.
Dacă sistemul informatic se va bloca, votul nu se va întrerupe, datele personale ale alegătorilor urmând să fie consemnate pe hârtie. Votul va pu­tea fi totuşi întrerupt de către preşedintele biroului secţiei de votare, pentru motive temeinice. Suspendarea votării nu poate dura mai mult de o oră şi trebuie anunţată cu cel puţin o oră înainte.
Persoanele care nu se pot deplasa din cauză de boală sau invaliditate pot solicita primirea urnei mobile. Pentru aceasta, alegătorul trebuie să completeze o cerere scrisă, la care să ane­xeze copii ale actelor medicale din care rezultă boala sau invaliditatea. Urna va fi adusă la domiciliul votantului sau la spitalul unde este internat de către o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral.
Votul se va încheia la ora 21.00, oră la care secţia se va închide. Alegătorii care se mai află încă în localul secţiei de vot la ora 21.00 pot să îşi exercite dreptul de vot.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu