miercuri, 8 iulie 2015

Vrei!!! Poti!!! Reusesti sa faci sau sa obtii ceea ce iti doresti?

Iti doresti la nebunie sa realizezi ceva in viata. Ce spun eu? Uneori e vital sa realizezi ceea ce iti doresti. Mai ales daca pentru a realiza ceva trebuie sa faci si ceea ce ti se impune din exterior.
Sa nu intelegem ca impunerea este intotdeauna fortata pana la extrem si cu atat mai mult absurda. uneori exista o anume logica si in impunerile astea. Numai ca... Ai si posibilitatea efectiva de a realiza lejer tot ce trebuie sa faci?
Sa fim mai concreti. Toata lumea este de acord ca trebuie sa aiba niste drepturi si obligatii. Constitutionale si firesti. Cum ar fi: dreptul la o viata decenta, la odihna, la hrana, imbracaminte si orice altceva legat de intretinerea de zi cu zi si pe durata lunga, dreptul la instruire si informare, la munca, la relaxare. Perfect. E vital sa ai toate astea in "doze" absolut decente si suficiente ca sa duci o viata normala. Numai ca trebuie sa mai ai si resursele necesare pentru acestea. Nu ma refer doar la resursele fizice, fiziologice, biologice. Sunt convinsa ca orice om in deplinatatea facultatilor mentale stie sa se opreasca atunci cand, efectiv, nu mai poate merge mai departe. Insa sunt necesare si resursele materiale si financiare ritmic si in cantitate indestulatoare. Si aici poate fi o problema...
Numeni intreg la cap si la trup nu ar admite altceva ca poate avea bani suficienti fara sa munceasca. Ma refer la cei care pot sa munceasca si nu la cei bolnavi, infirmi. Pana si acestia pot si vor, in cazul unor afectiuni care le permit acest lucru, sa efectueze anumite activitati mai usoare, eventual in anumite conditii mai deosebite: durata mai redusa de lucru, pauze mai dese, eventual la anumite ore, asigurarea unui climat corespunzator. Numai ca munca mai trebuie si platita corespunzator. In plus, in anumite conditii, mai trebuie si un ajutor in plus, mai ales daca sunt conditii mai dificile de lucru sau persoana in cauza este deja afectata.
Repet: orice activitate desfasurata "contra-cost" trebuie platita cu un salariu corespunzator. Si oferirea unor facilitati pentru desfasurarea unor activitati in interesul serviciului: facilitati pentru deplasarea la locul de munca, pentru formare profesionala, chiar daca acestea sunt suportate financiar de catre salariat. Pentru ca pare absurd sa aducem oamenii in situatia de a nu mai putea sa-si desfasoare activitatea profesionala cu mult prea prematur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu