joi, 21 noiembrie 2019

Bullying? Hărțuire? (IV)

De la ceea ce am postat aici nu am mai scris nimic. Până acum. Din mai multe motive.
În primul rând nu am vrut să scriu „la cald”, adică la nervi. Căci nu știu ce ar fi ieșit. Mai mult ca sigur ar fi ieșit scântei și ceva în plus. În al doilea rând am vrut să se mai adune lucruri, evenimente și să se sedimenteze frumos.
Prima reacție când am citit hârtia din plic a fost de nedumerire, de furie, de frustrare. Mă gândeam cine a scris acele două „adrese”? Si de ce a durat atâtea zile până am fost chemată la comisia de disciplină? Și ce putea să fie atât de grav de s-a ajuns până aici?
În prealabil am angajat un avocat și i-am explicat toate bănuielile mele. A acceptat să mă ajute, dar mi-a propus să cer o amânare, din motive obiective.
În ziua stabilită m-am prezentat la comisie și am cerut o amânare până în cea mai apropiată zi posibilă. Apoi mi s-au arătat cele două plângeri pe baza cărora fusesem citată la comisie. Am recunoscut imediat scrisul de pe fiecare dintre cele două: unul al domnului asistent S. V., celălalt al doamnei asistente I. S., ambii asistenți cu care lucrez de ceva ani buni.
Cu S. V. avusesem o altercație încă din august. Am povestit circumstanțele aici. El a fost desemnat să mă înlocuiască la evenimentul la care urma să asigur asistența medicală împreună cu o colegă asistentă medicală mai nouă, dar din cauza accidentării suferite de tatăl meu a trebuit să cer să fiu înlocuită. Încă de atunci nu m-a iertat; era ferm convins că nu voisem să merg și pretextasem o scuză de moment să fiu  înlocuită. Ceea ce nu era adevărat, dar nici nu a vrut să asculte. Chiar de la începutul anului școlar mi-a spus că i se propusese să-mi facă referat (reclamație), dar că a refuzat, ca să îl citez direct, să „scoată castanele altora din foc cu mâinile lui”. Ceea ce a și făcut până la urmă, dovedind o lipsă crasă de caracter.
Cu I. S. am avut altercația prin sms-uri pe care am povestit-o aici. Recitind mesajele am constatat că s-a ținut de cuvânt când a scris: „E treaba d-voastră... O să răspundeți personal” și: „Faceți cum vreți dar să nu regretați mai târziu!!!”. Este drept că nu regret nimic. Nici că am fost tracasată fie și doar de ideea de a mi se aduce niște acuze, mai mult sau mai puțin fondate, ca să nu spun că unele sunt chiar ca niște mofturi de copii râzgâiați. Nici că mi s-a tăiat din salariu o sumă destul de mare, aproape 20%; în fond am avut și eu partea mea de vină. Nici că, deși mă susțin necondiționat când suntem între noi, nici un coleg asistent nu are curajul să mă susțină pe față, de teama unor sancțiuni din partea șefilor. În fond este extrem de greu să îți pierzi locul de muncă dintr-o prostie și să faci eforturi să îți găsești și să te adaptezi la un loc de muncă nou.
Audierea a fost... dură. Deși am pornit cu ideea de a mă ține tare pe poziție, m-am simțit copleșită. Eram în evidentă minoritate: 3 contra 2, ba chiar 3 contra 1 dacă țin cont că am vorbit mai mult eu. Plus că mi s-au pus în față „dovezi” interpretabile, căci convorbirea pe care eu o știam purtată cu I. S. s-a spus că o purtasem cu S. V. De fapt aveam să aflu motivul abia ieri: I. S. redirecționase convorbirea dintre noi două către S. V., de pe telefonul căruia fuseseră puse mesajele la dispoziția comisiei. O altă lașitate, după părerea mea, căci totul a fost o minciună prin denaturarea adevărului. Dar eu nu aveam cum să demonstrez asta în acel moment.
Mărturisesc că am avut senzația că mă lupt cu morile de vânt. Mărturisesc că am avut mereu senzația că mă izbesc ca de un zid atunci când cer ceva din partea anumitor persoane, fie ajutor, fie informații. Nu generalizez, dar mi se întâmplă în mod nedrept tocmai când mi-e lumea mai dragă și când nu am chef de stres, de cearta, de dispute, de discuții în contradictoriu.
Și mai mărturisesc ceva. Oricum s-ar termina povestea aceasta simt că este doar începutul unei serii întregi de povești urâte pe care tot noi le provocăm, tocmai pentru că refuzăm să privim în față realitatea și s-o acceptăm. Și uităm să mai acceptăm ceva: să ne apărăm pe noi înșine apărându-i pe cei de lângă noi.

marți, 12 noiembrie 2019

Te simți iubit de mama ta? – guest post Cristina Gherghel

Te simți iubit de mama ta? – guest post Cristina Gherghel

Mi-e greu să scriu aceste rânduri. Mi-e greu, pentru că odată ce pui negru pe alb un gând sau un sentiment negativ parcă devine instant real.
Săptămâna trecută, am primit un e-mail privat trimis de pe unul din cele 30 de blog-uri ale mele intitulat „Eu merit”.  Primesc multe mesaje de pe bloguri și pe rețelele sociale. Toate mă emoționează și mă pun pe gânduri, căci cine scrie în privat se confruntă cu o situație atât de urâtă încât nu are curajul să o mărturisească într-un comentariu public. Mesajul în cauză era de la o fată disperată, care mi-a spus cu multă durere că mama ei nu numai că nu o iubește, dar o urăște și-și bate joc de ea. Mi-a scris multe întâmplări, ca să înțeleg că nu este numai o idee paranoică în capul ei. Cu infinită amărăciune a trebuit să recunosc că fata, să-i spunem Elena (deși o cheamă altfel), are dreptate. Din ceea ce mi-a povestit a reieșit clar că mama ei nu are nici cea mai mică considerație față de copilul ce a purtat în pântece vreme de 9 luni. Mama Elenei cere de la fată ca aceasta să se dedice ei trup și suflet. Elena îi face toate treburile casei – deși mama este destul de tânără și în putere, dar nu are timp, căci se uită la toate telenovelele care există. Pe lângă asta, mama o vorbește de rău la prietene și vecine, o blestemă și-i dorește tot răul din lume etc.
Nu este prima dată când aud așa ceva, dimpotrivă, dar am plâns cu lacrimi amare și m-am pus în genunchi să-ntreb de ce? De ce unele mame se comportă așa? De ce le-a fost permis să aibă copii când nu sunt capabile să iubească și să ofere confort? De ce ele au devenit mame fără suflet, când alte femei și-ar da viața pentru a avea un copil?
Evident că nu am primit răspunsuri. Și ar fi culmea să aud voci în jurul meu (sau în capul meu) când nimeni nu vorbește. Nici măcar televizorul – căci mama, draga de ea, nu știu din ce motiv – nu vrea să-l mai deschidă. Niciodată. Și dacă nu vrea televizor, nu vrea nici radio – deci este liniște deplină în casă – perfect pentru un scriitor. Dar asta-i o altă poveste.
De mult am vrut să public o carte despre părinții care-și tratează copiii ca pe niște sclavi, dar mi-a fost frică și parcă rușine. Rușine de parcă i-aș fi făcut o nedreptate mamei mele – o mamă eroină – mama a 10 copiii. Dar ea nu are nicio vină că alte mame nu-și iubesc copiii.
Iubirea părinților ar trebui să fie necondiționată. Și, în cele mai multe cazuri, este. Mamele și tații își iubesc copiii indiferent de cum se comportă și ceea ce fac aceștia. Dar există tot la fel de multe cazuri în care părinții își urăsc copiii, de parcă ar fi vina acestora că s-au născut.
Să crești un copil nu e ușor. Nu a fost ușor pe vremea lui Ceaușescu – când se făceau cu grămada – dar acum este și mai greu. Dar nimeni nu obligă o femeie să facă copii, dacă nu-i vrea! Mai ales în ziua de azi.
E ușor pentru mine să vorbesc, că nu-s măritată și n-am datorii față de un bărbat, știu. Cer scuze acelor femei care au rămas însărcinate din întâmplare. Nu am nimic împotriva lor dacă își iubesc copiii, căci știu cât au suferit. Părinții mei nu au plănuit niciun copil, dar i-au primit cu drag pe cei pe care i-a dat cerul: 10 (11 de fapt). Și i-au iubit pe toți.
Mulți dintre noi cred că o mamă își iubește copilul pentru că nu se poate altfel – este carne din carnea ei – dar, din nefericire, iubirea nu se i poate impune nimănui. Nici măcar sau mai ales, unei mame. Dar eu nu condamn nici aceste mame care nu-și iubesc copiii, eu le condamn pe acelea care-și bat joc de ei și-i tratează ca și cum ar fi proprietăți fără drept de apel. Știu că există mame care vor să intervină mereu în viața copiilor de parcă ar fi un drept divin. Unele pretind ca ai lor copii să renunțe la tot și să se dedice îngrijirii celor ce le-au dat viață „că doar de asta te-am făcut”. Unele sunt mereu bolnave, mereu nefericite, tot timpul victime. Părinți toxici.
Elena mi-a spus că e nefericită în căsătorie – soțul este bețiv și violent (printre altele) – și ori de câte ori are curajul să recunoască asta în fața mamei ei, aceasta râde, ridică ochii spre cer, și spune cu ironie: „Și ce să-ți fac eu dacă asta meriți? Tu l-ai ales. Nu veni să te plângi la mine!”
Și mi-a mai spus că este grav bolnavă și face eforturi uriașe ca să meargă la serviciu. Femeia care a născut-o știe și când Elena are câte o criză acută de durere, mama ei fie o ignoră total, fie îi spune să înceteze să facă scene, că nimeni nu este sănătos.
„Nu pot să vorbesc nimic cu ea, nu mă ascultă și mă ia în râs. Deseori mă-ntreb dacă sunt înfiată, căci mamele ar trebui să-și iubească copiii, așa cum îi iubesc eu pe-ai mei. Și Dumnezeu mi-e martor că n-am avut de unde să iau exemplu”, a adăugat Elena.
Se spune că mama este singura persoană care ar trebui să te înțeleagă și să-ți fie alături în cele mai grele momente ale vieții, dar multe mame se comportă mai rău ca dușmanii în toate aceste situații. Și dacă mama nu te iubește, atunci cine?
Dacă mama își bate joc de tine, cu durere în suflet îți spun să pleci departe de ea – eu care m-am întors în țară să mă îngrijesc de mama mea știu ce vorbesc. Și nu te simți vinovat, căci nu e vina ta că ea nu te iubește. Este dreptul tău să-ți faci o familie și să fii fericit. Dar gândește-te bine, reflectă intens asupra motivelor pentru care crezi că mama ta nu te iubește. Dacă și-a făcut datoria față de tine: dacă te-a spălat, te-a îmbrăcat, ți-a dat de mâncare, ți-a suflat pe răni, ți-a șters lacrimile când ai plâns și te-a ținut la pieptul ei până ai adormit, atunci ea te iubește. Nu o pune deoparte și nu te supăra pe ea când îți dă câte un sfat sau își spune o părere cu care nu ești de acord – tot din iubire o face. Ignor-o doar când vrea să-ți comande viața sau îți cere mereu să renunți la tot, ca s-o servești pe ea. Mama are datoria (dacă vrea) să-și dea viața pentru copii, niciodată invers. Nu te  enerva pe ea nici dacă suferă de o boală a minții – nu se poate controla și sunt sigură că suferă mai mult decât îți poți imagina. Știu că e greu, dar nu este vina ei că face sau spune lucruri care te îndurerează. Mintea i se poate deteriora oricui, în orice moment. Fii răbdător și înțelegător – căci cum faci, așa găsești. Poate și tu ai copii la rândul tău. Poate acum înțelegi de ce părinții tăi erau severi cu tine și-ți puneau reguli.
Mamelor care vă iubiți copiii, vă rog din inimă să mă iertați dacă v-am supărat cu acest material – nu era intenția mea, nici pe departe. Ba chiar scriu o poveste despre dragostea de mamă – dar copiii care suferă fără vină din cauza părinților au dreptul să-și facă auzită vocea și durerea. Eu sunt de partea celor care iubesc și sunt împotriva oricărei forme de maltratări. Copiii nu sunt proprietatea și nici sclavii părinților. Una dintre poruncile lui Dumnezeu sună cam așa: „Cinstește pe părinții tăi, ca să-ți fie ție bine și să trăiești mult pe pământ.” Când eram mică, am întrebat un preot de ce nu există o poruncă de acest gen și invers?
Copii, iubiți-vă părinții, îngrijiți-vă de ei și respectați-i. Părinți, faceți la fel, că așa-i omenește.

Dacă ai apreciat, te aștept pe blog-uri și rețele sociale:
Nu uita că voi începe să fac vlogging pe YouTube. Mulțumesc din inimă celor care s-au abonat deja.

CRISTINA GHERGHEL

Te simți singur și ai impresia că nu te înțelege nimeni? – guest post Cristina Gherghel

Te simți singur și ai impresia că nu te înțelege nimeni?  – guest post Cristina Gherghel

Știi momentul acela în care-i spui cuiva de ce ești amărât și acel cineva dă din cap în semn că nu înțelege?
De câte ori nu ți s-a întâmplat asta?
De multe ori, sunt sigură. Rețelele de socializare sunt pline de astfel de doleanțe.
Există oameni care se plâng din orice motiv și sunt permanent nemulțumiți, bolnavi și cătrăniți. Dacă e soare nu e bine, dacă plouă e și mai rău – dacă-s într-o țară străină vor acasă, dacă-s acasă vor să plece unde văd cu ochii și tot așa. Nici nu-și dau seama că se plâng, deoarece o fac atât de des încât li se pare o simplă conversație. Dar tu stai și asculți la nesfârșit aceleași cuvinte, aceleași probleme, aceleași temeri… Iar dacă îndrăznești să le spui că schimbarea vremii nu stă în puterile oamenilor, dar restul da, se uită la tine ca la nebun. „Cum să râd când afară-i înnourat și plouă, iar eu n-am în casă ouă?!”
Cunosc o mulțime de astfel de oameni. Mult prea mulți. Vampiri energetici, așa sunt numiți acești semeni mereu mâhniți. Și, dacă ești o ființă sensibilă, acești vampiri te trag în jos, te influențează, te afectează și te deprimă – adică-ți consumă toată energia.
Pe de altă parte, există oameni care țin totul în ei și zâmbesc în fiecare moment, deși cară pe umeri greutăți incredibile. Nu se plâng, deși sunt grav bolnavi și fiecare zi este o luptă pe care ar putea să o piardă. Iar dacă o dată îndrăznesc și ei să-și deschidă inima sângerândă și mintea zdruncinată, mai mult ca sigur, unii nu vor înțelege și se vor simți neconfortabil în fața durerii adevărate.
Și când acei oameni, care nu se plâng decât în momentul în care totul se dărâmă în jurul lor ca un castel de nisip, realizează că nimeni nu dă doi bani pe ceea ce simt, se izolează, ridicând un perete între ei și restul lumii. Se închid în ei și-și văd de treaba lor.
Că ești singur, în doi sau în grup, viața merge înainte.
Aș putea să scriu la infinit despre singurătate, despre ziduri și castele de nisip, despre vreme și despre oameni care se plâng la nesfârșit – de parcă ar recita o poezie, despre cei care sunt constrânși să asculte – că, altfel, iese scandal, despre cei care suferă în tăcere și zâmbesc angelic când totul înăuntrul lor urlă de durere, dar nu vreau să te plictisesc. În cartea „Ce ești azi, ai decis ieri” dezvolt pe larg aceste subiecte – dacă ești interesat.
Oamenii se împart în multe categorii și sub categorii. Cei care se plâng permanent, cei care o fac din când în când (cum este normal), cei care țin totul în ei, cei care ascultă, cei care se prefac că ascultă (sau ascultă, dar nu aud), cei care suferă pentru calvarul altora și cei care nu dau o ceapă degerată pe necazurile altcuiva.
Chiar aseară m-am uitat la un film în care am auzit o frază de genul: „Majoritatea suferă pentru cei dragi, dar, în general, oamenii sunt complet insensibili la problemele celor din jur.”
Dar cine admite asta?
Ne supărăm de moarte când vedem că ceilalți nu ne înțeleg, dar permite-mi să întreb:
— Tu îi înțelegi pe ceilalți?
Nu trebuie să răspunzi în fața altora, uită-te în oglindă și fii cinstit cu tine însuți/însăți. Numai oglinda îți va ști secretul. Și oglinzile nu vorbesc.
Dacă ai răspuns că-i înțelegi, permite-mi să-ți pun o altă întrebare:
— De unde știi că ai înțeles exact ceea ce altcineva ți-a destăinuit?
Adevărul adevărat este că oamenii nu ne pot înțelege, pentru că fiecare dintre noi este unic în felul său. Fiecare dintre noi simte, gândește și acționează diferit. Fiecare dintre noi are visuri, planuri, dorințe, idei, credințe, priorități etc. complet diferite de aproapele nostru… .
— Când cineva îți spune că-i crapă inima dacă vede un șoarece, tu, care nu te temi de acești mici patrupezi, ce faci? Ce simți? Nu râzi?
Multe persoane suferă de fobii – frici incontrolabile – cum ar fi frica de spații închise, de injecții, de oameni etc.
Noi râdem de ei și le explicăm că nu au de ce să fie terifiați, că nimeni n-a murit sufocat într-un lift. Dar dacă am avea noi fricile lor, cum ne-am simți când temerile noastre sunt călcate în picioare?
Și asta-i valabil în orice context.
Cum să înțeleagă cineva de ce vreau să fiu scriitoare și ce simt când cititorii îmi lasă recenzii negative?
Nici măcar un scriitor care are exact aceleași experiențe ca mine nu poate înțelege.
Știi de ce. Pentru că nu simțim și nu gândim la fel!
Eu vreau să-mi vând cărțile ca să mă pot îngriji de mama mea și să-mi plătesc facturile. Poate celălalt scriitor vrea să câștige bani ca să meargă în vacanță sau să-și ia o bijuterie din aur. Pentru el nu este chestiune de viață și de moarte, pentru mine este!
Iată de ce este imposibil ca altcineva, în afară de noi, să ne înțeleagă. Numai noi știm de ce facem ceea ce facem. Numai noi știm ce simțim cu adevărat. Și, câteodată – poate de multe ori – nici noi nu avem habar de ce suntem atât de nenorociți când avem un acoperiș deasupra capului, un pat în care să dormim și pâine pe masă… . Dar când necazurile se adună ori nu se mai termină, parcă, niciodată ne împrăștiem pe pământ ca praful în văzduh. Și suntem singuri. Complet singuri.
De aceea nu avem dreptul să judecăm sau să criticăm pe nimeni pentru trăirile, alegerile și acțiunile lor. Nu știm ce-i în inima altora. Nu știm ce bătălii dau în fiecare zi, nu știm pentru cine și ce muncesc. Când judecăm, o facem din prisma noastră, pe baza sentimentelor, a priorităților noastre și a lucrurilor în care credem noi. Și asta nu-i corect. Fiecare dintre noi cară în cârcă griji și nevoi individuale. Ce-i greu pentru noi e ușor pentru alții și invers.
Dar mai ales, nu ar trebui să ne simțim deprimați sau poate ofensați de moarte că alții nu ne înțeleg. Nu au cum să ne înțeleagă, chiar dacă (unii) fac eforturi uriașe.
Putem să plângem cu cei care suferă, puteam să-i ajutăm, să-i încurajăm, dar n-avem cum să-i înțelegem cu adevărat. Important este să nu luăm în derâdere temerile și nevoile lor.
Și la fel de important este să ne ferim de vampirii energetici, adică de cei care-n loc să caute soluții la probleme, să accepte vremea și să-și asume responsabilitatea acțiunilor, se plâng de câte-n lună și-n stele și-și varsă năduful pe noi. De parcă viața noastră ar fi lipsită de nevoi sau nu am avea destule lucruri și persoane de care trebuie să ne îngrijim. Căci vampirii energetici se dezvoltă când sunt ascultați. Iar alții (sensibili și empatetici) se sufocă, striviți de necazurile lor (despre care nu știe nimeni, poate) și de multe altele care nu le aparțin.
Fii om cu oamenii.
Dacă ai apreciat, te aștept pe rețelele de socializare, YouTube și pe bloguri:

CRISTINA GHERGHEL

Somnul raţiunii naşte monştri. Sau poate nu?

Ieri am venit de la programul de la job puțin cam „întoarsă”, indispusă chipurile. Fusese o zi ce se voia obișnuită, cu excepția unui singur aspect. Dar dacă mă gândesc mai bine, acest aspect ar putea deveni obișnuință, așa că trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că s-ar mai putea să se mai petreacă astfel de evenimente aparent, dacă nu neplăcute sau inoportune, cel puțin evitabile, în cazul în care vrem cu tot dinadinsul să nu fim scoși din zona de confort. Sau așa credem noi...
Ce s-a întâmplat de fapt? Dimineață ajung la cabinet ca de obicei. Completez hârtiile găsite pe birou, semnez și parafez tot ce am găsit pe masă. Cum nu era prea mult, termin în doar câteva minute. Cum era liniște și nu aveam, momentan, nimic special de făcut, ca să nu trăiesc cu impresia că stau degeaba, am scos din geantă un manual de limbă engleza, de dificultate mică spre medie, pe care pusesem mâna tocmai ca să încep să mă refamiliarizez cu limbile străine învățate în școală, pornind de la lucrurile elementare. Caut pe smartphone ceva muzică, dau sonorul aproape în surdină ca să aud, pe cât posibil, doar eu, și încep să parcurg cartea, filă cu filă și lecție cu lecție, cu pixul în mână și foaia de hârtie alba în față. Bineînțeles că ideea era că, dacă s-ar fi ivit ceva de făcut, să întrerup ceea ce făceam până atunci, recte muzica și studiul lejer al limbii engleze, și mi-aș fi intrat în rolul de medic.
În fond, pentru un medic nu este nicidecum deplasat să se apuce să învețe limbi străine și să își perfecționeze cunoștințele în acest domeniu. Oricând abilitatea de a înțelege și de a se face înțeles într-o limbă de circulație internațională poate fi extrem de utilă pentru comunicare și pentru documentarea și informarea profesională. Așa că nu vedeam de ce să mă feresc să fiu văzută de ceilalți din jur citind o carte într-o limbă străină, din orice domeniu ar fi aceasta.
La un moment dat, uitându-mă cu coada ochiului spre asistentul meu, S., mi s-a părut ceva curios la el, deși nu anormal sau ieșit cu totul din comun. El care, de obicei, nu avea stare să lucreze ceva timp mai îndelungat în cabinet, la birou sau nu, de data aceasta nu a ieșit prea des din cabinet ceva mai mult decât de obicei. Ei bine, mi-am spus, acum și-a găsit omul timp să își facă ordine prin dulapuri și prin gențile de medicamente, verificând, aranjând, sortând, eventual aruncând ce nu mai era util și necesar. Mi-am spus că oricum acest lucru trebuia să îl facă odată și odată și în mod periodic, indiferent dacă eram împreună sau nu în cabinet. Pe moment am pus acest aspect pe seama faptului că tot aștepta să refacă niște hârtii necesare unității de învățământ împreună cu administratoarea școlii, așa că a profitat de situație. Numai că... Surpriză...
La un moment dat se deschide brusc ușa cabinetului și intră furtunos în cabinet... șefa noastră de la asistența socială. Instinctiv am simțit că mi se cam face pielea de găină și mă ia cu furnicături. Asta din mai multe motive posibile. Unul ar fi surpriza... Nu prea aveam ocazia să vină cineva din conducere pe la cabinete, mai ales cineva mai sus pus pe scara ierarhică, decât doar dacă ar fi apărut ceva deosebit. Deși era dreptul domniei sale să ne controleze dacă suntem la program, mi se părea cam greu să își găsească timp în orice clipă pentru acest lucru, dat fiind că problemele de serviciu la acest nivel nu prea permit suficient timp disponibil pentru un drum dus-întors până la oricare dintre cabinetele școlare doar ca să vezi dacă personalul ce lucrează acolo este prezent la program. Doar dacă... cineva, pe post de „informator”, îi sesizează ceva care să justifice deplasarea în cauză. Sau doar dacă avea ceva neapărat și în mod expres de discutat cu persoanele în cauză, de verificat sau de comunicat ceva anume. Un alt motiv ar fi fost ceva mai personal, mai precis o ușoară antipatie pe care o simt față de dumneaei ca și om sau, mai bine spus, faptul că nu văd rostul unor reacții comportamentale pe care le are față de mine în unele momente și situații, când ar putea să se comporte mai destins și mai lejer, ca de la om la om.
Am rămas calmă, cel puțin ca și aparență. Primul gest a fost să închid muzica de pe smartphone. Din politețe. Și tot din politețe am închis cartea cu foile de hârtie și pixul între foile ei, deși nu vedeam nici o greșeală în faptul că citeam ceva, în condițiile în care momentan nu eram prinsă în alte activități fie ele activități curente sau activități desfășurate în regim de urgență. Prima ei privire, odată intrată în cabinet, a fost îndreptată spre mine. Si spre mine a adresat doar doua întrebări. Prima a fost ceva de genul: „Butonați telefonul în timpul programului? Hmmm...” Nu am răspuns nimic, făcându-mă că nu am perceput aluzia. În fond, primul gest normal atunci când se apropie un șef de tine sau trebuie să mergi să discuți în public despre o temă anume, chiar dacă sau mai ales dacă ai telefonul mobil asupra ta, să te asiguri că nu deranjează cu nici un sunet. Așa că închizi eventualele aplicații deschise și fie închizi telefonul cu totul sau închizi doar sonorul sau îl dai la minimum posibil. Este un gest de politețe și de minim bun-simț care poate fi și chiar este înțeles de persoanele din jur. Iar a doua reacție a fost față de cartea de pe masă din fața mea. „Carte de engleză?”... La care, gândindu-mă care ar fi problema cărții, am dat prima replică ce mi-a venit în minte: „Păi nu trebuie să folosim timpul în mod eficient?” Cred că nu se aștepta la astfel de reacție din partea mea, căci a schimbat câteva cuvinte cu S. și a ieșit la fel de furtunos din cabinet.
După câteva minute de așteptare, având siguranța că a plecat, m-am întors la treburile mele. Deși păstram aparența calmului, nu pot spune că nu eram ușor întoarsă pe dos. Dar mi-am văzut de treabă ca să scap de tensiune. La un moment dat i-am aruncat lui S. câteva vorbe ca așa dintr-o doară: „Bine că erai și tu în cabinet. Dacă erai plecat cu treburile tale, prin spital sau oriunde în altă parte, trebuia să improvizez cumva ceva....” Erau vorbe aruncate ca la întâmplare, dar totuși cu țintă. Știam că mai pleca, cu încuviințarea mea tacită, să își mai rezolve câte vreo problemă. Nu eram absurdă totuși să nu îi permit aceste lucruri atâta vreme cât revenea repede și prompt la o nevoie.
Plecând acasă, l-am întrebat: „Domnișoara (șefa) a avut ceva anume să vorbească cu tine?” „Nu, nimic deosebit”, a răspuns, ridicând din umeri. „În fond este dreptul dumneaei să ne verifice dacă suntem la program. Doar are informatorii ei....” „Normal!” am răspuns și am plecat, gândindu-mă că uneori „gura păcătosului adevăr grăiește”...
Acasă am scris un advertorial pe blog pentru o competiție de blogging. Apoi m-am lăsat în voia relaxării, cu rebus și privit la televizor. Am mai intrat online pentru lecturi diverse și pentru convorbiri cu prietenii. Și pentru a prelua un guest post din presa locală pe propriul meu blog. Îl citisem și rezonasem oarecum cu ideile din acel articol, mai ales ținând cont de starea mea psihică de la acel moment.
Până spre finalul zilei am fost indispusă. În fond nu aveam de ce, dar.... asta era. Și apoi, discutând cu un prieten, m-am gândit că nu are sens să mă zbucium. Ca să mă liniștească, prietenul meu m-a luat cu calm... „Uite, să o luăm altfel. Te întreb ceva. Să presupunem că ai o boală incurabilă și oricum ai avea doar câteva luni de trăit. Ce ai face în timpul ce ți-a rămas la dispoziție?” „Păi primul lucru ar fi să îmi ușurez suferința și să îmi asigur un minim de confort”... „Nu un minim de confort, ci TOT confortul de care ai nevoie. Pentru că nu mai ai nimic de pierdut. Așa trebuie să te gândești să trăiești în continuare. Ca și cum nu ai avea nimic de pierdut. Asta este viața, dură. Stai cât poți în banca ta, acționează conform regulamentului, ca să nu pici în lațul aruncat în direcția ta, așteaptă greșeala făcută de ceilalți din jurul tău și profită de ea, întorcând-o în favoarea ta.”
Prietenul meu a avut dreptate în acest caz. Și în multe altele... În fond, loviturile încasate de la viață și de la cei din jur nu avem cum să le oprim sau să le ocolim. Singurul lucru pe care îl putem face este să parăm fiecare lovitură în mod inteligent, ca într-un duel. Nu este nevoie să fim campioni la scrimă sau la arte marțiale ca să știm să ne apărăm de loviturile altora. Trebuie să acceptăm că există, că le putem primi oricând și, odată îndreptate spre noi, să le imprimăm un efect de bumerang, deviindu-le mișcarea dinspre noi spre orice direcție lipsita de pericole pentru alții sau, în cazuri extreme, înapoi spre cel sau cei care le-au lansat.
Cu siguranță vor mai fi și alte episoade mai puțin plăcute în viață. Cu siguranță nu avem cum să schimbăm prostia, răutatea și nemernicia celorlalți. Atâta vreme cât respectăm regulamentul jocului și al luptei dure care se numește pur și simplu VIAȚĂ, nimeni nu va avea curajul nebunesc să ne atace mișelește prin lovituri nepermise și să ne înlăture de pe drumul nostru prin viață. Și asta pentru că, vrem sau nu vrem, viața va merge mereu înainte,

No comment!!! (II)

Astăzi ajung acasă ceva mai repede. Numai bine căci realizez că am o sarcină de serviciu, minoră dealtfel, dar pe care nu o pot rezolva la cabinet. Am spus de o sarcină minoră: un raport săptămânal pe care trebuie să îl trimit pe mail spre șefa directă care ne coordonează activitatea. Este o problemă care se rezolva în câteva minute, fiind doar câteva rânduri de scris. Iar trimiterea pe mail este instantanee. Numai că trebuie trimisă „contra-cronometru”, până la ora 13. Și necesită un calculator conectat la internet, ceea ce nu există în dotarea cabinetului. Iar trimiterea datelor de pe smartphone, până nu de mult, consuma datele incluse în abonament, ducând la costuri inutil de mari. Ca atare este mult mai comod pentru ochii, degetele si situația mea financiară să trimit raportul de pe calculatorul MEU DE ACASĂ...
Abia mă fac cât de cât lejeră și dau să deschid calculatorul. Inițial aveam în minte să îmi verific mesajele de pe mail. Încă nu realizam că trebuie să și trimit informațiile cu pricina. Deodată, din direcția telefonului, se aude un clinchet. Specific pentru notificarea primirii unui mesaj. Zic să văd cine mă abordează. Era una dintre asistente: „Când plecați de la L.(asistenta de la cabinetul unde fusesem azi) aduceți-mi și mie doua fișe (de consultații pentru copii)”
„Sunt deja acasă. ”... „Așa devreme?” zice ea... „Acum am sosit”, Apoi iritată de la situația conflictuală despre care am povestit deja continui: „Văd că indirect îmi urmărești mișcările.”
A răspuns printr-un mesaj pur și simplu interpretabil: „Nu eu... Aveți grijă că sunteți în vizorul șefei și plus de asta trebuie să vă respectați programul de lucru. Aveți grijă să nu pățiţi ca și C. G. ...”
Paranteză... În urmă cu ceva timp, unui coleg asistent i s-a desfăcut contractul de muncă. Pe motiv că lipsea mult timp de la serviciu. Numai că nu încape comparația; doar un dobitoc idiot m-ar compara pe mine cu el. În cazul lui trebuie ținut cont că de ceva timp încoace, timp însemnând ani buni, omul este alcoolic și dependent de jocuri de noroc. Boală sadea, de care însă eu nu sufăr. Boală care îl ține departe de multe ori de prezența șa program cu orele și chiar cu zilele atunci când pierde controlul. Ceea ce nu suportă comparație vis-a-vis de programul infect și infernal al unui medic școlar care trebuie să se împartă între 9 unități de învățământ, situate în locații destul de depărtate una de alta, pe o rază de câțiva kilometri, timp de 5 zile pe săptămână, 7 ore pe zi, că doar atâta este plătit. Ca să nu mai vorbim că obligațiile sale de serviciu nu sunt legate doar de incinta/incintele școlilor respective... Medicul trebuie să aibă grijă să își vizeze anual autorizația de practică, ceea ce înseamnă că trebuie să facă un control medical specific, să încheie o asigurare de malpraxis și să se documenteze pe linie profesională. Ori tocmai aceste activități constante de-a lungul anilor nu pot fi făcute în incinta cabinetului/cabinetelor proprii. Iar dacă se mai adaugă și alte activități pentru care nu este dotarea specifică în cabinet, trebuie să plece și să găsească un loc cu dotarea necesară.
Închei paranteza respectivă... Ce să înțeleg din mesajul acesta scris? Amenințare sau sfat binevoitor? Cum sunt convinsă că șefa nu are ea timp să mă urmărească personal cum stau la program zi de zi, oră de oră, dacă este să aibă ambiția să mă urmărească, o poate face folosindu-se de anumiți informatori. Așa că am trecut la atac, neștiind dacă mesajul este sfat binevoitor sau amenințare.
„Ești cumva „săgeata” șefei? Omul ei de informare?
Din câte știu, medicul face programul asistenților și nu invers”
„Dacă spuneai de dimineață, îți aduceam două fișe, cu cea mai mare plăcere.”
„Și în plus dacă sunt curierul pentru voi o fac fără amenințări și aluzii”
Răspunsul ei a venit pe același ton aparent ambiguu...
„E treaba d-voastră... O să răspundeți personal”
Cum pusese iar paie pe foc, am continuat și eu...
„Evident că răspund personal, doamna polițistă!!!”
Ca un copil îmbufnat care odată supărat își ia jucăriile și pleacă, răspunde:
„Nu mai am nevoie de nimic de la d-voastră... Mă descurc singură...”
Pusă de acum pe harță, am lansat încă vreo câteva mesaje:
„De acum încep să descopăr „pârâcioșii clasei”. Unul ai putea fi tu. Al doilea ar putea fi S.... În plus se pare că îți ameninți șeful pe plan medical. Și nu uita că eu sunt totuși medic iar voi asistenți”
„S. este iarăși acolo? Mă gândeam dacă îți suflă el ce să scrii sau este din capul tău...”
„Să nu-mi spui că S. era la program la cabinetul din liceu când a trecut pe la tine...”
 La care a urmat un nou mesaj interpretabil din partea ei:
„Faceți cum vreți dar să nu regretați mai târziu!!!”
Am pus punct discuției cu un mesaj sec:
„Nu regret nimic!!!”
Au mai urmat câteva mesaje fără relevanță, pe același ton. Și gata...
Acum să tragem câteva concluzii...
1. Medicina în general și medicina școlară în particular sunt într-o mare criză legată de lipsa de personal. Eu una sunt singurul medic școlar din oraș. Și asta nu de azi de ieri ci de ani buni. Situația este extrem de stresantă în condițiile în care nu am cu cine schimba o părere pe plan profesional. Și cu atât mai greu este să obțin informațiile necesare în domeniul medical, neavându-le la îndemână. Căci oare cine aduce cărți și reviste medicale într-un oraș cu atât de puțini medici dispuși să le cumpere?
2. Având deja un medic școlar dispus să lucreze de unul singur într-un oraș mic de provincie pentru tot timpul rămas până iese la pensie, adică încă un deceniu și ceva de acum înainte, în condițiile în care oricând poate claca din cauza epuizării, de ce să-i faci zile fripte ținându-l in permanentă tensiune, solicitându-l peste puterile lui uneori, jignindu-l și umilindu-l ori de câte ori se ivește ocazia, ba chiar căutând mai mereu nod în papură? Asta în condițiile în care nici măcar nu-i oferi dotările necesare unei activități profesionale decente...
3. Dacă ții neapărat să îi cauți nod în papură, să îl urmărești până la exasperare, să îl tracasezi, să îl jignești, să îl umilești, să îl ții sub tensiune până în pragul nebuniei, de ce nu ai curajul și decența să te lupți cu el de unul singur și încerci să „scoți castanele din foc cu mâna altuia”, folosindu-te de alții să îți facă treburile murdare?
4. Pornind de la schimbul de mesaje redat mai sus... Stimabililor... Încercați să nu vă tăvăliți și voi în noroiul pregătit de alții pentru a-l împroșca înspre cei pe care vor să-i murdărească. Și mai ales controlați-vă limbajul și modul de exprimare. S-ar putea ca vorbele voastre, chiar dacă sunt rostite cu bune intenții, să fie interpretate altfel și luate ca atare. Și asta cu atât mai mult cu cât nici nu sunteți atenți în ce context le rostiți și mai ales în preajma căror oameni le rostiți. Nu oricine le aude le interpretează așa cum ați vrut să le spuneți și mai ales le poate folosi in defavoarea voastră.

No comment!!! (I)

În urmă cu vreo trei ani și ceva scriam pe alt blog următoarea postare:

Inainte de alegerile locale, in plina campanie electorala, postam urmatoarea preluare de pe Facebook:

LAURENŢIU LEOREANU A CĂLCAT PE CADAVRE PENTRU A AJUNGE POLITICIAN SI APOI PRIMAR
<<<<<<<<<<<<<<DISTRUBUIE >>>>>>>>>>>>>
Dan Laurențiu Leoreanu (n. 5 august 1965, Roman) este un polician român, de profesie profesor de matematică, primar al municipiului Roman. A început politica la PSD unde a primit un loc călduţ la Colegiul Miron Costin apoi din cauza băuturii, un accident în zona centrală cu "maşina lui Ceauşescu" îl aduce în dizgraţia şefilor PSD.Cochetează pe ascuns cu Stolojan pentru a prelua în 2007 frâiele PLD Roman atrăgând cu el pe Oana Bulai, Aldo Pellegrinii (cumătru), Bogdan Corcodel (îi cără geanta).La centru în scurt timp PD şi PLD fuzionează iar la Roman Leoreanu se milogeşte de Pinalty să îl pună şef peste noul PDL Roman.Îl înlătură pe adevăratul lider de atunci Danaila - fost subprefect şi ajunge în scurt timp, săgeata lui Pinalty la Roman. Faptul că fostul PD era majoritar format din profesori romaşcani le-a fost greu să accepte un lider impus dar timpul l-a avantajat pe Leoreanu. Nu performeaza în fata USL -ului în 2012 , candidează din partea APEL la locale şi îi păcăleşte încă odată pe romaşcani, neavând vreun candidat puternic având şi presa locală în totalitate alături.La parlamentare o susţine pe Elena Udrea din partea ARD care pleaca in parlament de pe locul doi dupa ce o batuse clar USL-UL in fieful Leorean ,pentru că mai apoi împreună să treacă la Miscarea Populară până cand Elena ajunge la puşcărie. Leoreanu morcovit denunţa tot la DNA şi trece la PNL unde îl linseaza pe Cazan care era proaspăt ales copreşedinte PDL impunând la centru că vine in PNL doar dacă este lider local şi angajamentul ca va susţine PNL în toate comunele din Neamţ precum şi pe deputatul ieşean Mugur Cozmanciuc la funcţia de Preşedinte Consiliu Judeţean Neamţ.
Marturisesc ca ceea ce scrie aici nu-mi apartine si, vorba aceea :"Minciuna cumpar, minciuna vand!". Si totusi ceva din zona intuitiei feminine imi spune ca ceva-ceva tot este adevarat. Dar voi reveni la ideea asta.
 Nu a trecut mult timp, poate cateva ore, si cineva a umblat la "sentiment", cum ca nu ar fi frumos sa spun asemenea gogomanii si neadevaruri despre o persoana care a lucrat multi ani cu mama in invatamant, drept urmare, ca o dovada de prea mult bun simt din partea mea am sters postarea distribuita in retea.
Vine ziua alegerilor. Nu se incheie votarea si apare in aceeasi retea de socializare urmatoarea stire dintr-o publicatie locala:

Marea familie romașcană se pregătește pentru încă patru ani de întuneric cu Leoreanu

În calitate de administrator a mai multor publicații din Neamț, Bacău și Harghita, am căderea să pot face comparații între modurile în care sunt conduse comunitățile de către primari și mai ales pot să îmi exprim o opinie avizată despre cum încearcă unii primari să își prostească alegătorii.
De departe, în topul meu cu primari care păcălesc eficient comunitatea, este Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman. Cu o presă aproape în genunchi, acest oraș este ținut în frâu de un primar care știe foarte bine tabla înmulțirii, adică împarte la cine trebuie și are cunoștințe avansate de mecanică, adică unge pe cine trebuie.
Deși nu prea ai unde să te distrezi, unde să mergi la un teatru sau la un eveniment cultural serios, unde să te plimbi în siguranță măcar cu o bicicletă, electoratul zice că e frumos cu actualul primar. Deși prețurile la utilități sunt ucigătoare, locurile de muncă plătite execrabil și resursele orașului manipulate de un grup restrâns de interese, electoratul zice că primarul face bine ce face. Deși nu se mai ridică niciun un lider, nicio somitate, nici măcar un mare talent și societatea este total plafonată, electoratul romașcan zice că e bine.
Ce a făcut acest primar cu media locală și nivelul la care a ridicat cultul personalității este ceva de studiat și de speriat în același timp. Mă uit la ce se întâmplă în Roman și fără nicio intenție de a jigni romașcani constat ca acest oraș a ajuns ca o comună de munte din Harghita, unde nimeni nu știe românește și nu poate urmări ce se întâmplă în restul țării iar faptul că le curge apa la robinet este o realizare atât de mare încât primarul de acolo rămâne primar pe viață.
Fără nicio discuție Leoreanu va rămâne primar încă un mandat deoarece romașcanii parcă au intrat cu totul în întuneric și se bucură de realizările absolut penibile ale acestui edil în comparație cu alții care au trecut pe la conducerea orașului.
Pentru a aprinde puțin lumina pentru romașcani le amintim că ultima administrație comunista a orașului a raportat în ultimul mandat, înainte de a veni revoluția, că au creat 3.000 locuri de muncă și au construit pentru noii angajați câteva zeci de blocuri. Tot ultima primărie comunistă din ’89 se laudă la Roman cu ZERO șomeri și exporturi lunare de câteva milioane de dolari.
Nu pot înțelege nici în ruptul capului cum un oraș poate vota un primar care a dovedit că nu poate să facă nici măcar 5% din ce făcea un primar în aceeași localitate acum 30 de ani, dar dacă romașcanii aleg să mai stea pe întuneric încă patru ani … e alegerea lor.
În final nu pot să remarc că din zecile de primării în care am călcat, cea de la Roman m-a speriat prin nivelul la care este ridicat cultul personalității pe culoarul ce duce la biroul primarului. Dacă romașcanii încă sunt în beznă și consideră că e normal așa ceva, pentru restul oamenilor vă prezentăm culoarul ce duce la biroul primarului Laurențiu Leoreanu … comuniștii erau mici copii …

Trecem peste asta, previziunile s-au adeverit. Felicitari celor alesi in functie. E meritul lor. Si al nostru, al tuturora.

A fost destul de dur, dar și mai dură a fost calea străbătută până aici. Povestea este lungă. Am fost angajată PRIN CONCURS, fapt consemnat și în cartea de muncă. Fără sistemul P. C. R. (Pile Cunoștințe Relații). Fără „spate” cum ar zice un prieten drag mie. Întâi am semnat contract cu spitalul municipal. Timp in care a fost... bine. Nu mă plâng. Contre au fost, dar ușoare și în limita bunului simț. După care am fost trecuți toți „în bloc” în subordinea primăriei. A fost o mezalianță, un „mariaj” de conveniență. Oarecum contra naturii, căci în structura administrației locale este un aparat mare și greoi de funcționărime, iar prin definiție statutul de medic nu prea se „pupă” cu cel de funcționar. Mai precis, medicina fiind o profesie liberala, este incompatibilă cu statutul de funcționar public și medicii nu pot fi judecați și sancționați ca funcționari publici. Bineînțeles că răspund în fața legii, dar nu pot fi asimilați funcționărimii.
Aici a început, treptat-treptat altă poveste. Dacă tot suntem „ai primăriei”, de ce să nu lucrăm (și!) pentru primărie? Până aici am zis „Hai s-o facem! Ei sunt șefii și dacă șeful dă ordin, cu plăcere!”
Numai că solicitările au fost din ce în ce mai multe. Și pentru toți otova, că este medic, că este asistent, femeie sau bărbat, tânăr sau mai în vârstă, mai zdravăn sau mai beteag, toți trebuie să spună PREZENT.
La un moment dat s-a amenajat ștrandul municipal. Cu piscine, cu zone de picnic, terenuri de joacă și de sport. Și la un moment dat a fost dat în folosință. Conform legii, cu asigurare de asistență medicală și salvamar. Iar la asistență medicală noi, „școlarii”. Aici a intervenit o problemă. Parțial și din vina mea. Până la un punct... Probabil o suprasolicitare fizică dar, mai ales emoțională, organismul a încercat să se adapteze. Poate fi atât bine cât și rău, depinde cum pui problema și cum te folosești de ea ca să fie bine și să nu fie rău. Cu vreo nouă luni în urmă am constatat că se agravase o afecțiune absolut banala de altfel, dar care, în acel grad de afectare, îmi putea periclita viața la o suprasolicitare mai mare. Ca atare am solicitat, cel puțin pe moment, să nu particip la acțiune. Cum aveam să constat mai târziu, nu era mare lucru si nu suprasolicita fizic și profesional. Dar pe de altă parte încă nu au fost evenimente majore la care să se solicite personalul medical.
Ce a urmat? Scandal. Și tot eu am picat prost. Și pe principiul cum că cedează cel mai deștept, deșteptul am fost eu. Cu toate riscurile, am tăcut și m-am conformat. Dar reacțiile mele ulterioare au fost cel puțin două. Primul meu gând a fost să contraatac. Nu pe cel care a atacat cel mai mult, adică șefa directă, de la direcția de asistență socială, pusă oarecum să ne coordoneze. Impulsivă cum era și aparent aproape incapabilă să înțeleagă anumite detalii subtile sau mai puțin subtile, imi era clar că era aproape imposibil să discuți cu o asemenea persoană „buccie”, cum ar fi spus biata mama. Așa că am atacat mai sus. Cum era an electoral, înainte de alegerile locale, în plina campanie electorala, postam următoarea preluare de pe Facebook:

LAURENŢIU LEOREANU A CĂLCAT PE CADAVRE PENTRU A AJUNGE POLITICIAN SI APOI PRIMAR
<<<<<<<<<<<<<<DISTRUBUIE >>>>>>>>>>>>>
Dan Laurențiu Leoreanu (n. 5 august 1965, Roman) este un polician român, de profesie profesor de matematică, primar al municipiului Roman. A început politica la PSD unde a primit un loc călduţ la Colegiul Miron Costin apoi din cauza băuturii, un accident în zona centrală cu "maşina lui Ceauşescu" îl aduce în dizgraţia şefilor PSD.Cochetează pe ascuns cu Stolojan pentru a prelua în 2007 frâiele PLD Roman atrăgând cu el pe Oana Bulai, Aldo Pellegrinii (cumătru), Bogdan Corcodel (îi cără geanta).La centru în scurt timp PD şi PLD fuzionează iar la Roman Leoreanu se milogeşte de Pinalty să îl pună şef peste noul PDL Roman.Îl înlătură pe adevăratul lider de atunci Danaila - fost subprefect şi ajunge în scurt timp, săgeata lui Pinalty la Roman. Faptul că fostul PD era majoritar format din profesori romaşcani le-a fost greu să accepte un lider impus dar timpul l-a avantajat pe Leoreanu. Nu performeaza în fata USL -ului în 2012 , candidează din partea APEL la locale şi îi păcăleşte încă odată pe romaşcani, neavând vreun candidat puternic având şi presa locală în totalitate alături.La parlamentare o susţine pe Elena Udrea din partea ARD care pleaca in parlament de pe locul doi dupa ce o batuse clar USL-UL in fieful Leorean ,pentru că mai apoi împreună să treacă la Miscarea Populară până cand Elena ajunge la puşcărie. Leoreanu morcovit denunţa tot la DNA şi trece la PNL unde îl linseaza pe Cazan care era proaspăt ales copreşedinte PDL impunând la centru că vine in PNL doar dacă este lider local şi angajamentul ca va susţine PNL în toate comunele din Neamţ precum şi pe deputatul ieşean Mugur Cozmanciuc la funcţia de Preşedinte Consiliu Judeţean Neamţ.
Mărturisesc ca ceea ce scrie aici nu-mi aparține si, vorba aceea :"Minciuna cumpăr, minciuna vând!". Si totuși ceva din zona intuiției feminine imi spune ca ceva-ceva tot este adevărat. Dar voi reveni la ideea asta.
 Nu a trecut mult timp, poate câteva ore, si cineva a umblat la "sentiment", cum ca nu ar fi frumos sa spun asemenea gogomanii si neadevăruri despre o persoana care a lucrat multi ani cu mama in învățământ, drept urmare, ca o dovada de prea mult bun simț din partea mea am șters postarea distribuita in rețea. Nu fără regrete. Știam eu ce știam că uneori nu prea este bine să faci pasul înapoi.
Vine ziua alegerilor. Nu se incheie votarea si apare in aceeasi retea de socializare urmatoarea stire dintr-o publicatie locala:

Marea familie romașcană se pregătește pentru încă patru ani de întuneric cu Leoreanu

În calitate de administrator a mai multor publicații din Neamț, Bacău și Harghita, am căderea să pot face comparații între modurile în care sunt conduse comunitățile de către primari și mai ales pot să îmi exprim o opinie avizată despre cum încearcă unii primari să își prostească alegătorii.
De departe, în topul meu cu primari care păcălesc eficient comunitatea, este Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman. Cu o presă aproape în genunchi, acest oraș este ținut în frâu de un primar care știe foarte bine tabla înmulțirii, adică împarte la cine trebuie și are cunoștințe avansate de mecanică, adică unge pe cine trebuie.
Deși nu prea ai unde să te distrezi, unde să mergi la un teatru sau la un eveniment cultural serios, unde să te plimbi în siguranță măcar cu o bicicletă, electoratul zice că e frumos cu actualul primar. Deși prețurile la utilități sunt ucigătoare, locurile de muncă plătite execrabil și resursele orașului manipulate de un grup restrâns de interese, electoratul zice că primarul face bine ce face. Deși nu se mai ridică niciun un lider, nicio somitate, nici măcar un mare talent și societatea este total plafonată, electoratul romașcan zice că e bine.
Ce a făcut acest primar cu media locală și nivelul la care a ridicat cultul personalității este ceva de studiat și de speriat în același timp. Mă uit la ce se întâmplă în Roman și fără nicio intenție de a jigni romașcani constat ca acest oraș a ajuns ca o comună de munte din Harghita, unde nimeni nu știe românește și nu poate urmări ce se întâmplă în restul țării iar faptul că le curge apa la robinet este o realizare atât de mare încât primarul de acolo rămâne primar pe viață.
Fără nicio discuție Leoreanu va rămâne primar încă un mandat deoarece romașcanii parcă au intrat cu totul în întuneric și se bucură de realizările absolut penibile ale acestui edil în comparație cu alții care au trecut pe la conducerea orașului.
Pentru a aprinde puțin lumina pentru romașcani le amintim că ultima administrație comunista a orașului a raportat în ultimul mandat, înainte de a veni revoluția, că au creat 3.000 locuri de muncă și au construit pentru noii angajați câteva zeci de blocuri. Tot ultima primărie comunistă din ’89 se laudă la Roman cu ZERO șomeri și exporturi lunare de câteva milioane de dolari.
Nu pot înțelege nici în ruptul capului cum un oraș poate vota un primar care a dovedit că nu poate să facă nici măcar 5% din ce făcea un primar în aceeași localitate acum 30 de ani, dar dacă romașcanii aleg să mai stea pe întuneric încă patru ani … e alegerea lor.
În final nu pot să remarc că din zecile de primării în care am călcat, cea de la Roman m-a speriat prin nivelul la care este ridicat cultul personalității pe culoarul ce duce la biroul primarului. Dacă romașcanii încă sunt în beznă și consideră că e normal așa ceva, pentru restul oamenilor vă prezentăm culoarul ce duce la biroul primarului Laurențiu Leoreanu … comuniștii erau mici copii …
 Ulterior, privind mai cu atenție, am văzut că data publicării era chiar înainte de ziua alegerilor. Ce să cred? Că se știa dinainte rezultatul? Că era previzibil rezultatul?
În fine, mi-am spus... Trecem peste asta, previziunile s-au adeverit. Felicitări celor aleși in funcție. E meritul lor. Si al nostru, al tuturora. No comment!
Am ajuns în final la ștrand. Și s-a ales cu o nouă postare...
 Acum doua zile, mai pe seara, cum stăteam relaxata si totuși la munca in timpul meu liber in zona de divertisment a orașului, am profitat de situație si am făcut vreo doua poze cu telefonul mobil. Nu mai fusesem prin zona de ceva ani buni, cred ca mai bine de zece ani, asa ca erau ceva noutăți pe acolo. Odată făcute, pozele le-am încărcat pe net, însoțite de un scurt comentariu, recunosc, cam răutăcios:


Cald. Soare... Ștrand... Ce bună ar fi o baie. Numai că medicul școlar sta de serviciu la punctul de prim ajutor din ștrand. Se pare ca două norme de medicina școlară nu-mi sunt suficiente. Trebuie să deservesc si partea de divertisment a orașului. Măcar dacă din taxa de intrare în ștrand mi-ar plăti si mie un salariu în plus...

Nu ma așteptam la prea multe vizualizări. Si totuși postarea a prins. Au apărut chiar si niscaiva comentarii, la unele dintre ele chiar am fost tentata sa răspund... Si am răspuns...
 Stefan Baciu Frumos


Doina Lupu
Lavinia Aurica Bondrea
Cristache Cecilia
Cristache Cecilia dar ce treaba are medicul scolar cu strandul?! daca faci aceasta munca in plus, fata de fisa postului, trebuie sa fii platita in plus!
Cristina Scacun
Cristina Scacun Bună întrebare. Treaba medicului școlar cu ștrandul n-am inteles-o nici eu. Cred că ar trebui sa-l întrebi pe primar. Ai dreptate că e munca in plus fata de fișa postului, mai bine spus nu are nici o legătură cu fisa postului. În ceea ce privește plată în plus... e utopie... nu se plateste în plus. Dacă-i ordin se face cu plăcere...
Cristina Scacun

Scrie un răspuns...

Atena Pop
Atena Pop Hm,tot ce muncesti intr-o tara normala este pe bani!
Cristina Scacun
Cristina Scacun Vrei sa spui ca trăim intr-o țară normală?
Cristina Scacun

Scrie un răspuns...

Mariana Jirechie
Cristina Scacun
Cristina Scacun Ce-i drept era cam gol la ora aceea
Mda... Lumea a comentat. Multi au admirat peisajul. Dar au aparut si doua comentarii la "comentariul" meu. Sa le luam pe rand:

Cristache Cecilia
Cristache Cecilia dar ce treaba are medicul scolar cu strandul?! daca faci aceasta munca in plus, fata de fisa postului, trebuie sa fii platita in plus!
Cristina Scacun
Cristina Scacun Bună întrebare. Treaba medicului școlar cu ștrandul n-am inteles-o nici eu. Cred că ar trebui sa-l întrebi pe primar. Ai dreptate că e munca in plus fata de fișa postului, mai bine spus nu are nici o legătură cu fisa postului. În ceea ce privește plată în plus... e utopie... nu se plateste în plus. Dacă-i ordin se face cu plăcere...
Intrebarea e perfect justificata. Ce treaba are medicul scolar cu strandul? In principiu nici una in afara de faptul ca si el, ca orice om, are dreptul sa se duca la plaja si la scaldat in piscina. Dar ca sa stai "de jurna" la punctul de prim ajutor, ai doua variante:
1. Munca suplimentara voluntara sau platita. Plata orelor prestate in plus se face doar pentru un job suplimentar, cu un contract de munca aparte. Ce este pe contractul de munca deja existent se "plateste" doar cu zile libere daca e vorba de munca in plus. Ramane doar voluntariatul. Vorba vine voluntariat. Practic am fost pusi oarecum in fata unui fapt implinit. Teoretic nu sunt omul care sa refuze din start o rugaminte a sefului. Am fost chemata si din concediu pentru a face un serviciu. Sau din zilele libere din weekend. Dar intotdeauna ceea ce trebuia sa fac se plia pe fisa postului, deci nu aveam motive sa carcotesc fata de treaba in sine, ci doar fata de momentul oarecum inoportun in care eram chemata. Fiind in timpul meu liber, puteam sa fiu plecata departe de casa, implicit departe de locul meu de munca, si, in acest caz, sa nu pot ajunge in timp util sa rezolv problema. Sau sa fiu prinsa in alta treaba si sa nu pot pleca din locul respectiv dincolo de poarta si nici altcineva sa nu poata patrunde pana la locul in care ma aflu in acest moment. In plus, pentru unele din orele prestate in plus am fost platita mai mult sau mai putin. Sau deloc, dar macar intelegeam problema si uneori refuzam munca, pe cat se putea, intr-un mod politicos si fara sa se supere nimeni, daca se depaseau oarecum anumite limite. Dar pentru cateva ore in cate o zi la cateva luni nu ziceam nu, chiar daca nu prea era convenabil. Dar lasam de la mine.
2. Munca in folosul comunității. Mai mult sau mai puțin voluntara. Asta cel puțin in doua situații:
- Ori sunt asistat social si, ca rasplata pentru ajutorul material dat de comunitate, prestez anumite ore de munca in folosul comunitatii. Ceea ce nu este cazul, caci muncesc ca salariat: doua norme si ceva pentru un singur salariu.
_ Ori am comis o infractiune oarecare si trebuie sa platesc pentru asta cu altceva decat cu amenda sau privare de libertate. Ceea ce iarasi, din cate stiu, nu este cazul, oricat de rebela as fi.
Oricum as lua situatia, ceva nu se leaga. A fost o solicitare "la sentiment" din partea onor staff-ului primariei. Nu o contest, doar ca situatia asta se poate rezolva si altfel, adicatelea se poate angaja pe cineva cu contract/conventie de munca pe durata determinata special pentru acest loc de munca. E adevarat, cu anumite costuri suplimentare fata de varianta in care e solicitat personalul deja existent. E o varianta...
Repet! Nu sunt impotriva muncii suplimentare, platite sau nu. Dar in anumite conditii... E mai usor sa muncesti in plus, platit sau nu, cand faci ceea ce faci de obicei la locul de munca. Si nimeni nu e nebun sa nu faca ceva ce intra in indatoririle de serviciu si pentru cei pe care este dator sa ii serveasca. Plus ca in conditiile in care muncesti ceva mai mult esti pus in situatii tot mai multe si mai diverse si astfel castigi experienta, esti fortat sa asimilezi cunostinte si deprinderi si poti castiga notorietate daca obtii rezultate bune. Numai ca.. Zic si eu ca in schimbul de replici de mai jos:
Atena Pop Hm,tot ce muncesti intr-o tara normala este pe bani!
Cristina Scacun
Cristina Scacun Vrei sa spui ca trăim intr-o țară normală?
NO COMMENT!!!
 In fine... Au trecut de atunci vreo trei ani. La fel... Vara la ștrand. Mă obișnuisem cu ideea, practic nu imi mai păsa. Să zicem...
Numai că nu era doar prezența la ștrand. Asistenții medicali au început să fie solicitați să asigure asistența medicală și la diverse evenimente organizate, mai mult sau mai puțin, de primărie. Fie că era vorba de competiții sportive (și nu competițiile sportive de masă, școlare, la care participau elevii), fie că era vorba de spectacole sau concerte în aer liber, inclusiv în noaptea de Revelion, fie că evenimentele se desfășurau în arșița verii sau în frigul iernii, de multe ori fără posibilitate de adăpostire într-un loc ferit cu aer condiționat, zi sau seara târziu, chiar noaptea, nu conta că ești bărbat sau, mai ales femeie, trebuia să spui PREZENT. Până acum scăpasem, dar fericirea nu avea să țină mult. Până acum.. Căci luna trecută se desfășoară în Roman următorul eveniment...

Festivalului KULT FEST Roman, în zona de picnic și stadion Moldova. Care este programul pe zile și cine cântă

Festivalului KULT FEST 4 se va desfășura în perioada 9 – 11 august 2019, în Complexul Sportiv și de Agrement „Moldova” (Zona de Picnic și Ștrand) și Stadionul Municipal „Moldova”.
La ședința Consiliului Local Roman de săptămâna viitoare va fi aprobat un acord a de asociere între organizație, Primăria Roman și CSM Roman în vederea desfășurării acțiunii.
Taxa pe care o va avea de achitat organizația, pentru ocuparea domeniului public, este stabilită la 500 de euro/zi de eveniment, echivalent în lei, la cursul de schimb oficial B.N.R. al zilei, în perioada desfășurării festivalului.
Program KULT Fest 4
Vineri, 09 August 2019
16:00 – Deschiderea oficială a festivalului
16:00 – 17:00 Activitate Cercetașii – Vara împreună
17:00 – 18:00 Spectacol Jonglerii
19:00 – 20:15 Concert Gașca Zurli
20:30 – 21:30 Nicole Chery
Sâmbătă, 10 August 2019
10:00 Deschiderea zilei 2
10:00 – 12:00 Yoga, Tam The, Pilates
11:00 – 12:00 Zumba, Atelier de autoaparare, atelier de dans contemporan
15:00 – 16:30 Atelier senzorial, atelier de dezvoltare prin muzică
20:30 – 21:30 Concert ROA
21:30 – 22:30 Concert Phoenix
Duminică, 11 August 2019
10:00 Deschiderea zilei 3
10:00 – 12:00 Yoga, Pilates, Mindfulnes
11:00 – 12:00 Atelier de muzică experimentală
15:00 – 16:00 Atelier de dezvoltare personală pentru adolecenți
16:00 – 17:00 Atelier Leader Experience
20:30 – 21:30 Concert Macanache
21:30 – 22:30 Concert Subcarpați
Cum la asemenea evenimente trebuie asigurată asistența medicală, sunt solicitată în cursul zilei de marți să asigur asistența medicală, împreuna cu o colegă asistentă să asigurăm asistența medicală. Nota bene, programul pentru amândouă împreună, era între 11 și 23. Deci 12 ore într-o zi de duminică, în condițiile în care programul mediu zilnic pentru mine, ca medic, este de șapte ore, iar pentru un asistent de opt ore. A doua zi, luni, intram din nou în concediu. Deși nu era concediu pentru mine, era totuși zi liberă. Aș fi putut să imi planific ceva dinainte, legând weekend-ul de concediu. Și totuși, cum nu aveam nimic planificat, ca să spun așa, am zis vorba normală în atare condiții: „Dacă-i ordin, cu plăcere!!!”. Numai că a mai venit un mesaj spre mine: „Să nu uitați să veniți și cu trusa de prim ajutor”... „În condițiile acestea, dotați-mă cu trusă de prim ajutor. Nu consider că este corect să iau trusa de prim ajutor din dotarea cabinetelor din școli, pentru că nu mi se pare corect să consum din medicamentele și materialele destinate elevilor pentru un eveniment care nu este în mod direct legat de activitatea de învățământ. Și nici nu am cum justifica consumul lor în asemenea condiții fără să mi se impute acest lucru”. Și vorba vine, nici cabinetele din școli nu erau dotate cu asemenea truse speciale...
Tot eu am picat prost și de data aceasta. S-a urlat, s-a reproșat... S-a spus că din moment ce eram angajatul primăriei trebuia să mă duc fără comentarii unde sunt trimisă de către primărie. Că nu am dreptul să afirm că iau „de la gura copiilor” (deși eu nici măcar nu mă exprimasem în acest mod!!!), că tot primăria este cea care dotează cabinetele școlare cu tot ceea ce este necesar. Și am fost asigurată că voi fi verificată la program de către reprezentantul primăriei.
Numai că imediat după aceea a intervenit ceva inopinat: o entorsă suferită de tatăl meu l-a înțepenit în pat pentru două zile și în casă pentru încă două zile în plus. Ca atare am spus că nu mai pot merge și să fiu înlocuită. Este drept că în nebunia aceea comunicarea a fost cam proastă între noi, din vina mea, recunosc, dar se putea trece cu vederea cu puțină bunăvoință.
Și șefa s-a ținut de cuvânt. A mers pe urmele mele în așa fel încât să nu mă găsească. Până aici nici un pericol în plus față de stres. Dar a încercat să solicite asistenții care colaborează cu mine să întocmească și să semneze un referat împotriva mea cum că nu merg la servici.
Până acum nu știu dacă va accepta vreunul să facă un asemenea gest. Și sper să nu o facă. Pentru că pare o modalitate de a scoate castanele din foc cu mâna altora.
Din păcate acesta este sistemul, aceștia sunt oamenii săi și cu aceștia defilăm. Povestea VA URMA...